Impartaseste cu Social Media

Impartaseste cu Social Media

Impartaseste cu Social Media

Dialogul cu eternitatea / Cosmin Petronel Amza - drama copilului de dincolo

27.10.2018 postat

 

Rar ai ocazia să vezi iubirea unui tată faţă de fiul pierdut, o dramă care să fie condensată în versuri, în trăiri care încearcă să readucă la viaţă pierderea imensă suferită. Viaţa lui Tudor Amza, autorul lansării mai multor cărţi cu o esenţă grea, cu cuvinte grele, poetice, care face fiinţa umană să gândească profund pare să se fi oprit la momentul pierderii fiului său, Cosmin Petronel Amza.
Tudor Amza caută să îşi explice cum ar putea să prelungească personalitatea lui Cosmin prin el însuşi, drept , ridicat în picioare, dar secerat de drama emoţiei, caute soluţii de comunicare cu fiul său, explicaţii, soluţii să reuşească supranaturalul de a readuce înapoi. Realizează că nu poate, dar nu se dă bătut.
Plecat din câmpia Bărăganului, Beilic-ul, Iezeru, din comuna Jegălia, Tudor Amza, surprinde profund, cititnd publicului prezent la lansare, esenţa unei fântâni, a copilărei sale, în care s-au reflectat oameni care veneau după o găleata de apă, formă a vieţii, dar şi faptul că oamenii care trageau de cumpăna fântânii şi s-au reflectat în oglinda apei sunt acum, în deal, trecuţi şi uitaţi, în lumea celor veşnici. Oglinda fântânii duce dorul tuturor care s-au adăpat din apa ei, o apă a cunoaşterii şi eternităţii. ”Câmpia îşi revendică altarul” încadrează această revelaţie.
Prezenţa profesoarei lui Cosmin Petronel Amza, doamna Stela Anghel, care l-a evocat pe fostul său elev la una din clasele sale, aducând în memoria colectivă. Cu cuvintele dascălului care şi-a iubit elevul a mângâiat inima tatălui îndoliat. Una din elevele prezente la lansare a citit versuri din poeziile scrise de Cosmin Petronel Amza.
Evenimentul a fost posibil cu implicarea personalului de la Biblioteca "Alexandru Odobescu" a judeţului Călăraşi, cu gazdă bună Florin Rădulescu la sediul Muzeului Municipal Călăraşi, cu implicarea Direcţiei Judeţene de Cultură, prin profesor Sorin Danciu. Au fost prezente diverse personalităţi, televiziuni locale şi naţionale, oameni de cultură, cadre didactice, elevi, cunoscuţi ai generalului Amza.
Drama generalului Amza Tudor, fost şef de poliţie călărăşean este cea a unui asasinat la adresa lui Cosmin Petronel, în care mobilul ar fi fost un program informatic dezvoltat de copilul său, cu o evoluţie spectaculară în lumea universitară şi politică a timpului. Cu ochiul criminalistului, Tudor Amza a sesizat grave inadvertenţe la locul posibilului asasinat, dar cazul a rămas cu autor necunoscut, cu fapta în cercetare.

Radu Emanuel

Lansare de carte Tudor Amza şi Cosmin-Petronel Amza

Biblioteca Judeţeană ''Alexandru Odobescu'' din Călăraşi a organizat în colaborare cu Muzeul Municipal Călăraşi şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Călăraşi, un eveniment cultural prilejuit de apariţia volumelor de versuri ”Câmpia îşi revendică altarul” şi ”Joc grav”, autor Tudor Amza şi ”Recurs (Sunt iubit de Dumnezeu)”, autor Cosmin-Petronel Amza, precum şi a volumului de proză, in memoriam Cosmin-Petronel Amza, ”În dialog cu eternitatea”, autor Tudor Amza.
Începând cu ora 15.00, în data de 24 octombrie 2018, în Sala Mare (etaj) a Muzeului Municipal Călăraşi, am fost onoraţi să îl avem în mijlocul nostru pe prof. univ. dr. Tudor Amza, personalitate contemporană marcantă, autor de poezii, eseuri, tratate universitare cu subiecte juridice şi autor al primului tratat de criminologie, premiat de Uniunea Juriştilor din România.
”Prin publicarea acestor volume, doresc să-mi culeg lacrimile în strofa poeziei, ştiut fiind faptul că această aplecare a mea către poezie nu a debutat odată cu plecarea lui Cosmin, ci o am, cred, dintotdeauna. Eu şi Cosmin am fost şi vom fi mereu îmbrăţişaţi. În viaţă, dar şi în moarte, în preocupări dar şi în speranţă, în căutări dar şi în iubirea pentru semeni şi, îndeosebi, în iubirea comună către Dumnezeu. (...) De aceea, acum, la şapte ani de la plecarea lui Cosmin, m-am decis să port acest dialog cu eternitatea.”, mărturiseşte autorul.

 

Citeste restul postarii »

Cuțitar beat prins de jandarmi la sesizarea unui copil

19.10.2018 postat

Un copil curajos din Călărași a sesizat jandarmii despre faptul că un bărbat amenință trecătorii cu un cuțit

În data de 18.10.2018, în jurul orei 21.00, o patrulă de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași compusă din : Plt.maj. Doicin Ionuț, Plt.maj. Stan Ionuț, Plt.adj. Alecu Iulian și Sg.maj. Dicea Mihai, aflându-se în executarea atribuțiilor de serviciu pe raza municipiului Călărași, în zona ,,5 Călărași”, Strada București, a fost sesizată de un copil că în fața unui magazin un bărbat, aflat în stare avansată de ebrietate, amenință trecătorii cu un cuțit, creând panică în rândul oamenilor din zonă. Ajunși la fața locului, oamenii legii au identificat un bărbat, agitat, care avea în mână un cuțit și adresa injurii și amenințări cu acte de violență la adresa trecătorilor.

Jandarmii din cadrul patrulei au intervenit pentru prinderea și imobilizarea persoanei în cauză, somând persoana să arunce cuțitul și să nu mai adreseze injurii la adresa trecătorilor. Acesta nu s-a supus somațiilor verbale ale oamenilor legii și a continuat, în timp ce avea cuțitul în mană, să profereze injurii și amenințări cu acte de violență la adresa jandarmilor.

Cel în cauză a fost imobilizat și condus la sediul Poliției Municipiului Călărași unde a fost identificat în persoana numitului T.V, în vârstă de 58 de ani, domiciliat în Municipiul Călărași.

În cauză au fost întocmite actele necesare începerii urmăririi penale potrivit prevederilor art.61 CPP pentru infracțiunea de ultraj, prevăzută la art.257 CP, și pentru infracțiunea de tulburarea ordinii și liniștii publice, prevăzută la art.371 CP, și înaintate pentru continuarea cercetărilor lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL

Citeste restul postarii »

Se înmulțesc cazurile cu drogați prinși în Municipiul Călărași

19.10.2018 postat


(n.r.-se pare că sursa ar fi ,,cunoscută” în areal...)

Posesori de substanțe interzise ,,deranjați” de jandarmii călărășeni


În data de 17.10.2018, în jurul orei 10.50, o patrulă de jandarmi, fiind în executarea atribuţiilor de serviciu, a observat pe str. Cornişei din mun. Călăraşi doi bărbați care aveau un comportament suspect.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că se numesc B. B. A. în vârstă de 23 de ani şi E. V. N. în vârstă de 21 de ani, ambii din mun. Călăraşi, jud. Călăraşi, iar, în momentul depistării, asupra numitului B.B.A. a fost găsită o țigaretă confecționată, conținând resturi vegetale uscate de culoare galben-maro și o rolă de foițe pentru confecționarea țigaretelor.

În cauză au fost întocmite actele necesare începerii urmăririi penale potrivit prevederilor art.61 CPP pentru deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.În data de 16.10.2018, în jurul orei 19.50,  o patrulă de jandarmi, fiind în executarea atribuţiilor de serviciu, a observat pe str. Cornişei din mun. Călăraşi doi bărbați care aveau un comportament suspect.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că se numesc G.B.P. în vârstă de 33 de ani şi Z.V. în vârstă de 24 de ani, ambii din mun. Călăraşi, jud. Călăraşi, iar, în momentul depistării, asupra numitului G.B.P. au fost găsite două pliculeţe din material plastic conținând o substanţă vegetală uscată de culoare galben-verzuie.

În cauză au fost întocmite actele necesare începerii urmăririi penale potrivit prevederilor art.61 CPP pentru deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.


În data de 12.10.2018, în jurul orei 13.00, oamenii legii, fiind în executarea atribuţiilor de serviciu,  au depistat în zona “Amfiteatru”, pe str. Cornişei, doi bărbați care aveau un comportament suspect.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că aceștia se numesc P.I.I. în vârstă de 38 de ani si C.V.T. în varstă de 29 de ani, ambii din mun. Călăraşi.  

În momentul depistării, asupra numitului P.I.I, a fost găsită, într-o folie de aluminiu, o substanţă de culoare maro (baton de aproximativ 2 cm.), pe care, din declaraţiile acestuia, ar fi cumpărat-o de la o persoană de sex masculin ca fiind “haşiş”.

În cauză au fost întocmite actele necesare începerii urmăririi penale potrivit prevederilor art.61 CPP pentru deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.


COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL
Citeste restul postarii »

Drogat din Gălbinași, prins în Călărași cu 2 pliculețe în buzunare

Știri calde, păduchi proaspeți! 130 copii descoperiți cu păduchi în județul Călărași, la triajul epidemiologic

1.10.2018 postat

In urma triajului epidemiologic efectuat prescolarilor si elevilor la redeschiderea
unitatilor de invatamant din judetul Calarasi dupa vacanta de vara, din datele transmise de
personalul medical care a efectuat triajul in colectivitati de copii si elevi si centralizate
pana la data de 30.09.2018, au rezultat urmatoarele :
au fost examinati un numar de 24097 copii, dintre care 13135 copii in mediul
urban si 10962 copii in mediul rural;
in randul copiilor examinati au fost depistati cu boli infectoparazitare acute un
numar de 153 copii, dintre care 35 in mediul urban si 118 in mediul rural;
cazurile de imbolnavire depistate in urma triajului epidemiologic au fost
reprezentate de :
• Pediculoza ( paduchi) : 130 cazuri ( din care 23 cazuri in mediul urban si
107 cazuri in mediul rural). La recontrol pediculoza s-a mentinut la 11
cazuri, toate in mdiul rural.
• Micoze: 12 cazuri, toate in mediul urban

Citeste restul postarii »

Ciprian Pandea ales președinte al Organizației Județene PSD Călărași în cadrul conferinței de alegeri

21.09.2018 postat
Citeste restul postarii »

3,73 MILIARDE LEI VECHI A COSTAT FESTIVALUL FLORI DE MAI VERSUS ÎNCASĂRI DE 51,8 MILIOANE LEI VECHI

10.07.2018 postat

 Avem valoare, cum ar spune Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași...

 

 Florile de Mai au costat 3,73 miliarde lei vechi, iar încasările au fost de 51,8 milioane lei vechi


Total cheltuieli Festival Flori de Mai - 373.413 lei
Încasări de la spectacol – 3580 lei din vânzarea biletelor + 1600 lei taxă participare=5180 lei

N.r. Curiozitatea noastră este câți călărășeni s-au uitat la TVR 3 pentru cei 300 milioane lei vechi dați de Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași... De serviciile de creație, mape și alte chestii-trestii mai jos...

Cheltuieli detaliate:

 • Onorariu juriu, artiști, dirijor, instrumentiști, prezentatori, orchestrații piese concurs – 146.977 lei 
 • Premii : 69.000 lei
 • Cazare – 29.570 lei
 • Mash-uri, afișe, invitații, trofeu, diplome, ecusoane, mape, fotografii, servicii creație – design, postere etc. - 17.937 lei
 • Show lasere : 9.996 lei:
 • Scenografie – scenă, sistem lumini, sistem sonorizare, aranjamente florale, decoruri etc. - 63.409 lei
 • Înregistrare transmisie TVR3 - 30.000 lei
 • Publicitate presă – 800 lei
 • Taxă autorizație UCMR – ADA - 3.570 lei
 • Serviciu Ambulanță - 1.384 lei
 • Servicii de pază - 443 lei 
 • Cheltuieli diverse - 327 lei
foto:arhiva
Citeste restul postarii »

MINCIUNĂ TUDORICĂ DE LA MITRENI DESPRE SUTA DE MILIOANE LEI VECHI BĂGATĂ LA ZIUA COMUNEI ȘI SEDIU DE PRIMĂRIE DE 2,11 MILIARDE LEI

22.06.2018 postat

 


Primarul comunei Mitreni, Minciună Tudorică a gasit o metoda sa ,,economiseasca„ din suta de milioane lei vechi, dată cu larghețe la zilele comunei, prin rotitul banului la societatea gospodărească. Nu la fel de mână strânsă a fost la dat cu artificii si la publicitate. Mai bine tăia de la paza.
FOCURI DE ARTIFICII DE 30 MILIOANE LEI VECHI CU PIROMANIA...
PUBLICITATE ... DINTR-UN FOC DE 26 MILIOANE LEI VECHI LA DUMITRU DRAGON ...
PRESTARI SERVICII DE RESTUL, ADICĂ DE 44 MILIOANE LEI VECHI, CU O SOCIETATE A PRIMĂRIEI, RESPECTIV SC GOSPODARUL MITRENI SRL, CA SĂ RĂMÂNĂ BANI IN CASĂ.
ȘI UN SEDIU NOU DE PRIMĂRIE DE 2,11 MILIARDE LEI, CU TVA...
Primarul Minciună Tudorică se remarcă printr-un spectaculos cont de card de peste 5,1 miliarde lei vechi, aparut in declaratia de avere din 25.05.2018. 

http://primariamitreni.ro/index.php/ro-ro/informatii-de-interes-public/declaratii-de-avere-si-de-interese?format=raw&task=download&fid=181

Citeste restul postarii »

Primăria Fundeni vrea să inițieze procedura de ieșire din ADI ECOMANAGEMENT SALUBRIS

17.05.2018 postat

Starea de nemulțumire legată de propunerile de creșteri de tarife și situația de a nu se ridica pubela de gunoi de la fiecare cetățean din comuna Fundeni a creat o vie stare de nemulțumire la nivelul executivului primăriei. Primarul Cărtușanu Gheorghiță, ne-a menționat, că vrea să inițieze procedura de ieșire din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOMANAGEMENT SALUBRIS, unde sunt dezavantajați. Populația este nevoită să se ducă la platforme să verse pubelele de gunoi, în loc să le fie ridicat la fiecare, așa cum e normal. Sunt și oameni bolnavi, care nu pot căra de pubele prin comună. A existat în cursul zilei de astăzi o consultare juridică pe această temă, iar primarul Gheorghiță Cărtușanu este decis să declanșeze procedura sus amintită. Se va consulta cu mai mulți primari din zona sa, nemulțumiți de condițiile date de ADI ECOMANAGEMENT SALUBRIS. Nu este primul primar din județ nemuțumit. Primarul din Oltenița, Țone Petre a avut puternice nemulțumiri tot pe această temă. Această asociație dă bătăi de cap multor comunități locale, care sunt prinse ca într-o menghină de contracte care nu sunt avantajoase pentru UAT-urile județului cu comunități care au venituri mici. 

Citeste restul postarii »

Cabinetul președintelui Consiliului Județean Călărași a câștigat pe anul 2017, salarii brute de circa 2,56 miliarde lei vechi, iar în luna martie 2018, aproape 0,25 miliarde lei vechi

27.04.2018 postat


Schema generoasă de personal a cabinetului președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, suportă 4 consilieri.
Din datele furnizate de Consiliul Județean Călărași,
Cabinetul președintelui a plătit în anul 2017, pentru cei 4 consilieri (director cabinet, șef cabinet și 2 consilieri) salarii brute în valoare totală de circa 2,567 miliarde lei vechi, respectiv 256.763 lei, suma putând urca spre cea de 3 miliarde lei vechi, Directorul de cabinet încetând raportul de muncă cu data de 22.08.2017(!).


În luna martie 2018, salariile brute ale consilierilor președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, au totalizat suma de circa 225 milioane lei vechi, mai exact 22.502 lei, aproape un sfert de miliard lei vechi pentru luna martie 2018, pentru cabinetul președintelui.


Salariile brute ale consilierilor președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, se prezintă în luna martie 2018, după cum urmează:


1. șef de cabinet: 5.134 lei (51, 34 milioane lei vechi),


2. consilier : 9.321 lei (93, 21 milioane lei vechi),


3. consilier: 8.047 lei (80,47 milioane lei vechi).


În schema de personal a acestui cabinet apare un ,,misterios” director de cabinet pe perioada 21.07.2016 -22.08.2017.


După cum se vede președintele CJ, Vasile Iliuță este extrem de generos cu colaboratorii cabinetului său, unde ca să vezi brutul se duce în martie 2018, spre aproape 0,25 miliarde lei vechi pe 3 oameni, însă extrem de strâns la pungă când e vorba de alte categorii evaluate de fiștecine...


Nota: datele nu se pot prelua fara citarea sursei.

Citeste restul postarii »

De ce Unirea are un pret de doar 1,52 lei (fara TVA) de persoana fizica la REBU, iar la Calarasi e ditamai tariful, la triplu?

4.04.2018 postat

ABC CIVIC
UAT-ul Unirea care a ,,spart" pe un leasing la o masina de gunoi ,,cu cantec" luata de la Unicredit Leasing Corporation SA, din 2009, nu mai putin de 2,64 miliarde lei vechi, respectiv 264.617 lei noi, ca sa care la groapa de gunoi din Fetesti a firmei ialomitene Vivani are in prezent un tarif destul de decent la REBU in comparatie cu Calarasiul.
Argumentatia pare bizara, oameni sunt si cei din Unirea si cei din Calarasi, dar tarifele sunt colosal diferite.
1,52 lei /fara TVA la Unirea, in conditiile cand masina de gunoi a REBU ca sa ajunga la groapa de gunoi din Ciocanesti parcurge poate o distanta mult mai mare decat din Calarasi la Ciocanesti.
4,5 lei/fara TVA la Calarasi, de 3 ori cat o comuna din judet, in conditiile, in care repetam poate la Ciocanesti acelasi metru de gunoi luat de REBU se duce cu un pret de transport mai mic.

Citeste restul postarii »

SERVICIUL PUBLIC PENTRU GESTIONAREA CÂINILOR FĂRĂ STĂPÂN CĂLĂRAŞI ANUNȚĂ O AMPLĂ ACȚIUNE DE CONTROL

22.03.2018 postat

 

ÎN ATENŢIA
cetăţenilor din municipiul
CĂLĂRAŞI

 

Începând cu data de 01.04.2018, SERVICIUL PUBLIC PENTRU GESTIONAREA CÂINILOR FĂRĂ STĂPÂN CĂLĂRAŞI, prin intermediul personalului din cadrul SERVICIULUI CONTROL ŞI PROTECŢIA ANIMALELOR, va desfăşura o amplă acţiune de control asupra deţinătorilor de câini, privind sterilizarea, vaccinarea, modul de deţinere al caninelor, precum şi menţinerea igienei în spaţiile publice şi în spaţiile adiacene acestora, conform prevederilor Legii 258/2013 şi a HCL 166/2017. În cazul, în care se constată nerespectarea prevederilor prevăzute în actele normative menţionate mai sus, inspectorii de specialitate din cadrul serviciului, vor aplica sancţiuni contravenţionale.

DIRECTOR,
SERVICIUL PUBLIC DE GESTIONARE
A CÂINILOR FĂRĂ STĂPÂN CĂLĂRAŞI
Alexandru Dănuţ DRĂGULIN

Citeste restul postarii »

P.T. Călărași -La stadionul municipal Călărași a existat contract de pază și protecție în cazul tentativei de omor din incinta stadionului

15.03.2018 postat

În cazul care a șocat opinia publică de tentativă de omor la Stadionul Municipal Călărași, din data de 24 ianuarie 2018, chiar de ziua Unirii, datele derutante care s-au derulat legat de plasarea persoanei înjunghiate pe o băncuță în fața stadionului, caz cercetat și de competența Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași, au făcut obiectul unei mici investigații a publicației Abc Civic. Față de găsirea și preluarea de către ambulanțieri a persoanei înjunghiate de pe o bancă din fața intrării în stadion, și nu lângă patinuarul din incinta stadionului, PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL CĂLĂRAȘI, CONFIRMĂ OFICIAL , că fapta a avut loc ÎN INCINTA STADIONULUI, LÂNGĂ PATINOAR. Ulterior o altă instituție CONFIRMĂ OFICIAL, că A EXISTAT un CONTRACT DE PRESTĂRI SERVICII PAZĂ ȘI PROTECȚIE, încheiat între o firmă de pază și AFC Dunărea 2005 Călărași, la momentul producerii tentativei de omor în stadionul municipal. 

Citeste restul postarii »

Campania ”Spune și tu DA pentru un Călărași mai curat!”

13.03.2018 postat

 

 

Pentru că primăvara și-a intrat în drepturi, după câteva zile de iarnă autentică, și pentru că așa cum ne dorim fiecare dintre noi casele mai curate la început de sezon însorit, ne dorim și un oraș cu străzi și parcuri curate. Vă propunem, așadar, să vă alăturați campaniei inițiate de Primăria Municipiului Călărași ”Spune și tu DA pentru un Călărași mai curat!”.

De săptămâna viitoare, vom fi pe străzi, vom fi în parcuri, în jurul blocurilor şi gospodăriilor şi împreună putem să facem un oraş mai curat, mai luminos, mai frumos. Sperăm ca toţi călărăşenii, indiferent de vârstă, să ni se alăture în această amplă campanie de înfrumuseţare a municipiului nostru și, totodată, mizăm şi pe sprijinul societăţilor comerciale care-şi desfăşoară activitatea pe raza municiului Călăraşi. Programul de curățenie pe cartiere va fi anunțat în perioada următoare.

Trebuie doar să VREI! Te aşteptăm să fii alături de noi! Numai ÎMPREUNĂ putem avea orașul curat pe care ni-l dorim!

Primar Daniel Ștefan Drăgulin

 

Citeste restul postarii »

Vâlcelele -Proiect PNDL2 de asfaltare de 47 miliarde lei vechi

18.12.2017 postat

Deși o comunitate mică, Vâlcelele merge înainte cu proiecte care să aducă dezvoltare la nivel local.

Proiectul depus pe PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa 2), în valoare de 4.788.036 lei, respectiv ,,Modernizare străzi în comuna Vâlcelele, judeţul Călăraşi”, reprezintă 4,7 kilometri drum asfaltat. Pentru o comunitate mică, asfaltul pare prima prioritate. Un alt vector de dezvoltare este orientat spre reabilitarea, modernizarea căminului cultural. Se dorește extinderea rețelei de canalizare cu încă 20 km. Există şi un proiect de modernizare cu ENEL a reţelei electrice din comună.

 

Radu Emanuel 

 

Citeste restul postarii »

INTENTIE DE DEMARARE A PROCEDURILOR DE ACTUALIZARE A PLANULUI URBANISTIC GENERAL AL MUNICIPIULUI CALARASI

27.11.2017 postat
Citeste restul postarii »

Vâlcelele -Asfalt, canalizare, iluminat -proiecte pe masa administraţiei locale

23.11.2017 postat

Pe lângă proiectul depus pe PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală), în valoare de 4.788.036 lei, reprezentând Modernizare străzi în comuna Vâlcelele, judeţul Călăraşi., pentru 4,7 kilometri drum asfaltat, primarul Ionel Tatu aşteaptă şi semnarea unui Ordin de Ministru pentru reabilitare, modernizare cămin cultural. Alte proiecte, precum cel de extindere a reţelei de canalizare peste dublul celei existente, adică încă 20 kilometri. Din câte se vede, la nivelul Primăriei Vâlcelele există un flux continuu de atacare a proiectelor pentru dezvoltarea comunei. Administraţia locală din Vâlcelele are şi alte proiecte în lucru, precum asfaltarea drumului Vâlcelele -Floroaica, dar şi o modernizare cu ENEL a reţelei electrice.

 

Radu Emanuel 

 

Citeste restul postarii »

Proiect didactic ,,Toamna prieteniei” pe scena călărășeană

17.11.2017 postat

Vineri, 17 noiembrie 2017, la sala ,,Barbu Stirbei", Calarasi, s-a desfășurat spectacolul,,Toamna prieteniei"din cadrul Proiectului ,,Personajele din casuta cu carti", parteneri GPP Step by Step, GPN nr 4 , Scoala Roseti, Biblioteca Judeteana, Centrul Cultural Judetean, Inspectoratul Scolar Calarasi. Invitati pe dl. Primar al orasului Calarasi si dl primar al comunei Roseti.
Coordonatori proiect: Simona Stroescu psiho-pedagog, Cangea Monica profesor pentru invatamantul primar si Marilena Rotaru profesor pentru invatamantul primar.
Directorul scolii Roseti, Felea Daniel a fost prezent la eveniment. 
Spectacolul a fost gratuit.
Decorurile au fost confectionate de cadrele didactice si elevi, cu eforturi proprii. 
Personajele de pe marginea scenei au fost facute de elevii clasei a II-a A, ajutati de parinti.
Citeste restul postarii »

"Domnişoara Nimeni" -volum de versuri lansat cu sprijinul Bibliotecii Judeţene "Alexandru Odobescu" Călăraşi

3.11.2017 postat

aşteptată cu interes şi căldură, "domnişoara" a surprins plăcut publicul cititor călărăşean

"Domnişoara Nimeni" -volum de versuri lansat cu sprijinul Bibliotecii Judeţene "Alexandru Odobescu" Călăraşi

 

Sub egida Consiliului Judeţean Călăraşi, Biblioteca Judeţeană "Alexandru Odobescu" Călăraşi, în colaborare cu Liceul "Danubius" Călăraşi, Centrul Şcolar şi Cultural de Jurnalism din cadrul acestui liceu a organizat un eveniment de lansare deosebit în data de 31.10.2017, al volumului de versuri "Domnişoara Nimeni", tipărit la Editura Eikon din Bucureşti, chiar în prezenţa autoarei, poeta Florentina Loredana Dalian.

Marinela Enciu, directorul Bibliotecii Judeţene "Alexandru Odobescu" Călăraşi, aflăm din sursele noastre a îmbrăţişat ideea lansării de carte cu multă deschidere, naturaleţe şi cădură, reuşind cu ajutorul doamnelor bibliotecare, dar mai ales cu ajutorul Laviniei Popescu, bibliotecar cu un deosebit simţ al frumosului, care a asigurat prezentarea cărţii, să asigure un cadru deosebit de cald şi plăcut pentru toţi cei prezenţi la lansare.

Au participat:

-directorul Bibliotecii Judeţene Marinela Enciu Marinela,

-profesorul dr. Sorin Danciu, directorul DJCCPC,

-actorul Ştefan Niţu,

-profesor Mihalea Slujtoru,

-profesor Oprica Vârdol,

-profesor Loredana Mira, director CESCUJUR,

-membri ai cenaclului literar ”Phoenix”,

-Florin Rădulescu -Muzeul Municipal Călăraşi,

-Constantin Mitulescu,

-bibliotecari, jurnalişti, elevi, profesori, colaboratori.

Poeta Florentina Loredana Dalian a reuşit prin versurile sale să inpire, să surprindă chiar şi cei mai pretenţioşi călărăşeni, respectiv pe profesorul Sorin Danciu, care a rămas plăcut surprins de harul poetei. Ca şi cititor, şansa de a te întâlni exact cu autorul, care să exprime exact senzaţia pe care vrea să o transmită este rarisimă. Poeta Florentina Loredana Dalian curprinde în acest volum un adevărat coş de senzaţii transpuse în versuri. Cum ar putea să definească un pictor versurile unei poezii? Fiecare din poeziile cuprinse în volumul "Domnişoara Nimeni" surprind plăcut iubitorii de versuri alese. Nu oricine poate surprinde esenţa şi adâncimea cuvântului, chiar dacă unii se străduiesc. Poeta Dalian abordează şi stilul Haiku, care îţi suceşte mintea cu doar câteva silabe. În primele două versuri, sintetice, induce o stare, iar în al treilea vers îţi obligă mintea să exploreze şi să înţeleagă concluzia din el.

Haiku este un gen de poezie japoneză cu formă fixă, alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 "versuri" formate din 5, 7, 5 silabe, respectiv.

,,Lemne trosnind" - haiku premiat în Japonia

Premiul al III-lea la Concursul Internaţional de Haiku "Kusamakura", the City of Kumamoto, Japonia 2015, obţinut de poeta Florentina Loredana Dalian.

Poeta participă în aceste zile la un concurs realizat de Ambasada Rusiei în România, pentru cel mai bun “eseu literar-diplomatic” referitor la un episod din istoria relaţiilor ruso-române.

Un moment deosebit al lansării de la Călăraşi a fost realizat cu sprijnul actorului Ştefan Niţu, care a recitat cu stilul caracteristic una din poeziille volumului "Domnişoara Nimeni" stârnind aprecierea tuturor celor prezenţi.

Sperăm ca şi elevii participanţi să fie atraşi în sălile de lectură ale Bibliotecii "Alexandru Odobescu", care a avut şi un motto al evenimentului: ,,De purtat în această toamnă". Am remarcat dedicaţia bibliotecarilor care cu forţe proprii asigură astfel de evenimente literare, precum şi multe alte acţiuni popularizate intens pe paginile de socializare, care aduc suportul atât de necesar pentru cartea scrisă, tipărită, tezaurul scris al umanităţii. Invităm iubitorii de lectură să exploreze şi blogul poetei Florentina Loredana Dalian.

 

Florentina Loredana Dalian ,,Dintre toate bucuriile pe care mi le conferă scrisul literaturii, poate cea mai intensă e aceea de a mă întâlni cu publicul cititor, cu acei oameni – puțini, câți mai sunt – pentru care poezia este un alt fel de hrană, un alt fel de medicament, un alt fel de frumusețe.

Una dintre cele mai emoționante astfel de întâlniri, a fost întâlnirea mea cu publicul călărășean, în cochetul spațiu amenajat ingenios de oameni cu dăruire pentru ceea ce fac, întâlnire petrecută într-un sfârșit de toamnă frumoasă. N-aș zice „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”, dar, parafrazând, n-aș greși să spun că „Niciodată toamna nu fu mai poetică”.

Mulțumesc tuturor celor care au venit cu drag, celor care mi-au citit poezia și i-au aflat sensurile, celor care au ascultat-o cu emoție și, nu în ultimul rând, celor care au făcut posibilă această întâlnire magică! ” 

Radu Emanuel

 

 

 

Citeste restul postarii »

Vâlcelele / Prima comună din judeţul Călăraşi care a semnat contract pe PNDL2

20.10.2017 postat

 

Primul proiect pe PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvolatare Locală) a fost semnat cu comuna Vâlcelele din judeţul Călăraşi, aşa cum ne informează Ionel Tatu, edilul acestei mici, dar ambiţioase comunităţi.

Proiectul "Modernizare străzi în comuna Vâlcelele, judeţul Călăraşi", în valoare iniţială de 4.788.036 lei, pe o distanţă de 4,8 kilometri.

Ionel Tatu, primarul comunei, aflat în convalescenţă, după o intervenţie cu laser pentru o tumoră la creier, dar totuşi pe baricadă la primărie, ne spune că este mândru că Vâlcelele este prima comună care a reuşit semnarea primului proiect din judeţ pe PNDL2.

O altă reuşită a administraţiei din Vâlcelele, comunicată de primarul Tatu este apariţia unui Ordin de Ministru care aprobă trecerea căminului cultural spre Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Ca un succes al administraţiei locale, cei doi vectori de investiţie în străzi şi cămin cultural, saltă potenţialul comunei Vâlcelele.

 

Radu Emanuel

 

Citeste restul postarii »