Impartaseste cu Social Media

Impartaseste cu Social Media

Dialogul cu eternitatea / Cosmin Petronel Amza - drama copilului de dincolo

27.10.2018 postat

 

Rar ai ocazia să vezi iubirea unui tată faţă de fiul pierdut, o dramă care să fie condensată în versuri, în trăiri care încearcă să readucă la viaţă pierderea imensă suferită. Viaţa lui Tudor Amza, autorul lansării mai multor cărţi cu o esenţă grea, cu cuvinte grele, poetice, care face fiinţa umană să gândească profund pare să se fi oprit la momentul pierderii fiului său, Cosmin Petronel Amza.
Tudor Amza caută să îşi explice cum ar putea să prelungească personalitatea lui Cosmin prin el însuşi, drept , ridicat în picioare, dar secerat de drama emoţiei, caute soluţii de comunicare cu fiul său, explicaţii, soluţii să reuşească supranaturalul de a readuce înapoi. Realizează că nu poate, dar nu se dă bătut.
Plecat din câmpia Bărăganului, Beilic-ul, Iezeru, din comuna Jegălia, Tudor Amza, surprinde profund, cititnd publicului prezent la lansare, esenţa unei fântâni, a copilărei sale, în care s-au reflectat oameni care veneau după o găleata de apă, formă a vieţii, dar şi faptul că oamenii care trageau de cumpăna fântânii şi s-au reflectat în oglinda apei sunt acum, în deal, trecuţi şi uitaţi, în lumea celor veşnici. Oglinda fântânii duce dorul tuturor care s-au adăpat din apa ei, o apă a cunoaşterii şi eternităţii. ”Câmpia îşi revendică altarul” încadrează această revelaţie.
Prezenţa profesoarei lui Cosmin Petronel Amza, doamna Stela Anghel, care l-a evocat pe fostul său elev la una din clasele sale, aducând în memoria colectivă. Cu cuvintele dascălului care şi-a iubit elevul a mângâiat inima tatălui îndoliat. Una din elevele prezente la lansare a citit versuri din poeziile scrise de Cosmin Petronel Amza.
Evenimentul a fost posibil cu implicarea personalului de la Biblioteca "Alexandru Odobescu" a judeţului Călăraşi, cu gazdă bună Florin Rădulescu la sediul Muzeului Municipal Călăraşi, cu implicarea Direcţiei Judeţene de Cultură, prin profesor Sorin Danciu. Au fost prezente diverse personalităţi, televiziuni locale şi naţionale, oameni de cultură, cadre didactice, elevi, cunoscuţi ai generalului Amza.
Drama generalului Amza Tudor, fost şef de poliţie călărăşean este cea a unui asasinat la adresa lui Cosmin Petronel, în care mobilul ar fi fost un program informatic dezvoltat de copilul său, cu o evoluţie spectaculară în lumea universitară şi politică a timpului. Cu ochiul criminalistului, Tudor Amza a sesizat grave inadvertenţe la locul posibilului asasinat, dar cazul a rămas cu autor necunoscut, cu fapta în cercetare.

Radu Emanuel

Lansare de carte Tudor Amza şi Cosmin-Petronel Amza

Biblioteca Judeţeană ''Alexandru Odobescu'' din Călăraşi a organizat în colaborare cu Muzeul Municipal Călăraşi şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Călăraşi, un eveniment cultural prilejuit de apariţia volumelor de versuri ”Câmpia îşi revendică altarul” şi ”Joc grav”, autor Tudor Amza şi ”Recurs (Sunt iubit de Dumnezeu)”, autor Cosmin-Petronel Amza, precum şi a volumului de proză, in memoriam Cosmin-Petronel Amza, ”În dialog cu eternitatea”, autor Tudor Amza.
Începând cu ora 15.00, în data de 24 octombrie 2018, în Sala Mare (etaj) a Muzeului Municipal Călăraşi, am fost onoraţi să îl avem în mijlocul nostru pe prof. univ. dr. Tudor Amza, personalitate contemporană marcantă, autor de poezii, eseuri, tratate universitare cu subiecte juridice şi autor al primului tratat de criminologie, premiat de Uniunea Juriştilor din România.
”Prin publicarea acestor volume, doresc să-mi culeg lacrimile în strofa poeziei, ştiut fiind faptul că această aplecare a mea către poezie nu a debutat odată cu plecarea lui Cosmin, ci o am, cred, dintotdeauna. Eu şi Cosmin am fost şi vom fi mereu îmbrăţişaţi. În viaţă, dar şi în moarte, în preocupări dar şi în speranţă, în căutări dar şi în iubirea pentru semeni şi, îndeosebi, în iubirea comună către Dumnezeu. (...) De aceea, acum, la şapte ani de la plecarea lui Cosmin, m-am decis să port acest dialog cu eternitatea.”, mărturiseşte autorul.