Impartaseste cu Social Media

Impartaseste cu Social Media

S-a semnat contractul de proiectare și de execuție a lucrărilor în cadrul proiectului cu titlul ”Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin crearea unui spațiu urban pietonal multifuncțional în zona centrală a municipiului”.

28.06.2021 postat

Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a anunțat, astăzi, semnarea contractului privind atribuirea serviciilor de proiectare şi de execuție a lucrărilor în cadrul proiectului cu titlul ”Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin crearea unui spațiu urban pietonal multifuncțional în zona centrală a municipiului”.

„Astăzi se semnează contractul de servicii pentru elaborarea documentației tehnico – economice la stadiu PT + DDE, asistență tehnică din partea proiectantului + execuție lucrări în cadrul proiectului cu titlul ”Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin crearea unui spațiu urban pietonal multifuncțional în zona centrala a municipiului”.

Finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, proiectul are o valoare totală de 36.346.757,34 lei, adică 7,65 milioane euro, cofinanțarea de 2% asigurată de UAT Municipiul Călărași fiind de 726.935,14 lei. Durata de implementare a proiectului este de 30 de luni din care execuția lucrărilor, 16 luni. În principal, investiția care se bazează pe „Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Călărași pentru perioada 2016-2030” propune soluții moderne de share - space și pietonal, infrastructura necesară derulării tranzitului pietonilor și bicicliștilor între zonele de interes din zona centrală și a legăturii între liniile de circulație ale transportului public urban. În această etapă de realizare a documentației tehnice vom ține cont şi de unele sugestii primite din partea cetățenilor, urmând ca acestea să fie luate în considerare în măsura în care va fi posibil.”, a declarat primarul Marius Dulce. 

Proiectul își propune reducerea emisiilor de CO2 provenite din transportul rutier și schimbarea opțiunii utilizării autoturismelor față de utilizarea modurilor nemotorizate de transport și a transportului public, realizându-se astfel schimbarea accentului de la o mobilitate bazată în principal pe utilizarea autoturismelor, la o mobilitate bazată pe mersul pe jos, utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare principal, ceea ce va conduce la reducerea emisiilor de echivalent CO2 si a altor gaze cu efect de seră (GES) provenite din transportul rutier motorizat de la nivelul municipiului Călărași.

Amplasamentul vizat de proiect este format din zona pietonală care se desfășoară între strada Sloboziei și strada Dobrogei, precum și aleile de legătură ale acesteia cu Parcul Central, segmentul din strada Sloboziei cuprins între intersecția cu strada București și cea cu strada 1 Decembrie 1918, precum și segmentul din strada Traian cuprins între strada 1 Decembrie 1918 și Bulevardul 1 Mai.

Lucrările de intervenție propuse vor consta în: lucrări de infrastructură, construire de fântâni, mărirea și diversificarea zonelor de spațiu verde prin amplasarea de jardiniere și gradene de sprijin (se vor planta specii autohtone și foarte bine adaptate la mediul climatic din zona câmpiei), trepte și rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, pergole, divers mobilier urban, iluminat ornamental, canalizații subterane pentru instalațiile noi cât și pentru rețelele de telefonie, cablu existente, amenajarea zonelor de ședere prin amplasarea de bănci inteligente (dotate cu prize USB, sisteme inteligente și autonome), etc.

În același perimetru va fi amplasată o stație autonomă de tip bike - shering pentru circa 30 de biciclete, care va permite parcarea în siguranță a acestora precum și un confort ridicat pentru închiriere și returnarea lor.

Prin toate intervențiile propuse se va obține îmbunătățirea calității vieții prin îmbunătățirea amenajărilor peisagistice, prin crearea unui micro climat mai favorabil și a unui mediu mai calm și mai bine oxigenat.

Proiectul propune ca:

- segmentul străzii Sloboziei, de la intersecția cu strada București până la intersecția cu strada 1 Decembrie 1918 să devină un spațiu de tip share - space, concept de mobilitate în care pietonul are prioritate, având ca efect reducerea majoră a traficului auto din aceasta zonă, acesta fiind preluat de către arterele colaterale;

- str. 1 Decembrie 1918 va deveni un spațiu dedicat în exclusivitate pietonilor și bicicliștilor, facilitând atât activitățile de recreere și interacțiunile socio -culturale, dar și tranzitul acestora prin metode de mobilitate urbană sănătoase, accesibile și nepoluante. În același timp, pentru cazurile excepționale de forță majoră, infrastructura trebuie să răspundă și solicitărilor unui trafic ocazional ale autovehiculelor de intervenții.

Rezultatele proiectului în ceea ce privește suprafețele vizate:

Suprafață zonă pietonală: 20.194,8 m2

Suprafață zonă carosabilă: 785 m2

Suprafață spații verzi: 7 255, 9 m2

Suprafață fântâni: 439.7 m2

Suprafață construcții cu deck: 484.8 m2